CSS

CSS

CSS is een afkorting voor de term Cascading Style Sheets. Middels CSS kan in hoge mate de weergave van pagina's worden bepaald. Daarnaast kunnen bepaalde effecten worden bereikt die met HTML codes niet bereikt kunnen worden. Zo biedt CSS de mogelijkheid om alle stijlelementen die tot een website behoren in één document onder te brengen. In dit artikel worden de functies en geschiedenis van CSS besproken en wordt er gepraat over de stijl en overerving van deze techniek.

Geschiedenis van CSS

Vanaf de introductie van het internet is iedere website uitgerust met zijn eigen individuele stylesheet. Deze sheet zorgde voor interpretatie van tags naar de daarvoor bestemde documenten. Het CSS concept werd in 1994 voorgesteld op de “Mosaic and the web” conferentie in Chicago. Het duurde vervolgens tot 2000 voordat browsers beschikbaar waren voor de CSS techniek. Vandaag de dag ondersteunt vrijwel iedere browser CSS.

Functies van CSS

Zoals in de introductie kort vermeld is CSS geschikt om stijlelementen van een gehele website onder te brengen in één document. Zo kun je eenvoudig aanpassingen doorvoeren in één bestand in plaats van in iedere pagina apart. Bovendien zijn de pagina's op je website vele malen kleiner omdat je veel minder gebruik hoeft te maken van codes. Deze code is browser-vriendelijk en wordt ondersteund door de meestgebruikte internetbrowsers.

Stijl en overerving

De stijl van een webpagina kan gedefinieerd worden middels de HTML tag. De term cascading van CSS staat voor overerving. Dit houdt in dat ieder element automatisch de stijl van zijn hoofdelement overneemt. Deze stijl wordt automatisch overgenomen door de zogeheten 'child' elementen op de pagina's. Tot de stijl van een pagina behoren onderdelen als lettertypes, (achtergrond)kleuren, de zichtbaarheid van de pagina en horizontale en verticale posities. Om deze reden hoef je alleen afwijkende stijlelementen aan te geven. Dit zorgt voor een besparing van moeite en met name tijd!

Terug naar overzicht