Hosting

Hosting

Onder de term hosting valt het aanbieden van een dienst door particulieren of bedrijven. Hierbij worden er als het ware online ruimtes aangeboden die onder andere voorzien in het opslaan van informatiebronnen, afbeeldingen of andere relevante vormen van inhoud. Deze informatie wordt ten alle tijden opgeslagen door een intern of extern hostingbedrijf om snelheid en veiligheid van de webpagina's te garanderen. Naast het verzorgen van hosting zorgen deze providers in veel gevallen ook meteen voor de registratie van de domeinnaam en het opzetten van nameservers voor de website.

Soorten hosting

Er zijn tal van soorten hosting waarin de dienst onderverdeeld kan worden. We bespreken enkele relevante vormen:

  • Cloud hosting:
    Een van de meest revolutionaire vormen van hosting. Er wordt gebruik gemaakt van een geclusterde vorm van hosting met daarin meerdere gekoppelde servers die zorgen voor een vergrote schaalbaarheid. Hierdoor zijn domeinen beter beschikbaar en betrouwbaar.
  • Managed hosting:
    Deze vorm van hosting wordt gekenmerkt door het uit handen geven van het beheer en onderhoud van de server. De klant is wel (gedeeltelijk) in het bezit van zijn eigen server.
  • Gratis hosting:
    Deze kosteloze vorm van hosting heeft beperkte mogelijkheden. Zo is het beheren van een eigen domeinnaam in de meeste gevallen niet mogelijk en is er sprake van een trage website. Webpagina's worden in veel gevallen uitgerust met reclameboodschappen van de hostingfirma.

Hosting platformen

De meeste hostingplatformen maken gebruik van het Linux besturingssysteem. Deze vorm van software is met name populair omdat er geen licentiekosten aan verbonden zijn. Het aantal mogelijkheden met deze Linux servers worden steeds groter. Zo kan kunnen klanten tegenwoordig ook gebruik maken van speciale beheerssoftware. Denk hierbij aan aanbieders in de vorm van cPanel, DirectAdmin en Plesk. Wanneer je gebruikmaakt van een Microsoft Windows server is het raadzaam om gebruik te maken van de hiervoor bestemde toegang databases. Deze servers brengen echter wel licentiekosten met zich mee.

Terug naar overzicht