Pagina layout

Pagina layout

De pagina layout is een onderdeel van het webdesign met eindeloos veel verschillende mogelijkheden. Dit artikel vertelt welke elementen kunnen helpen om een verhaal over te laten komen met behulp van een pagina layout en welke tips van belang kunnen zijn bij het inrichten van de layout.

Maak kennis met geschikte elementen!

Net zoals er eindeloos veel verschillende layouts beschikbaar zijn, zijn er ook tal van elementen waarmee rekening kan worden gehouden. Zo is het raadzaam om gebruik te maken van unieke fonts die bijdragen aan de uit te dragen huisstijl. Maar ook het gebruik van een achtergrondvideo is iets wat steeds meer voorkomt op de pagina layout. Dankzij het gebruik van een video hoeft er minder content op de pagina geplaatst te worden omdat de video als het ware een verhaal kan vertellen. Tot slot maken websites ook veel meer gebruik van het zogenaamde 'hamburger menu'. Deze menu optie bestaat uit drie korte horizontale streepjes die zich onder elkaar bevinden en zodoende lijken op een hamburger. Middels deze menu structuur is alles op de website compact en bij elkaar zichtbaar.

Tips voor een goede pagina layout

Een pagina layout kan meerdere doeleinden hebben. Zo kan een layout bijdragen in de uitstraling van een website, de kernwaarden van de organisatie maar ook bepaalde boodschappen kunnen sterker worden uitgelicht. Op deze wijze kan een bezoeker meer te weten komen over het bedrijf zonder ook maar één woord te hoeven lezen. We bespreken enkele tips die bijdragen voor een goede pagina layout:

  • Weg met frames en tabellen
    Frames en tabellen zijn in veel gevallen bruikbaar. Echter ziet het niet uit op een webpagina en hebben bots en spiders veel moeite met het indexeren van deze frames en tabellen. Dit heeft als gevolg dat je website alleen maar lager komt te staan in de zoekresultaten.
  • Ben voorzichtig met afbeeldingen
    Afbeeldingen kunnen zeker van waarde zijn als ze bijdragen aan de content van de betreffende pagina. Echter kunnen zoekrobots afbeeldingen niet lezen. Zodra de alt- omschrijving wordt voorzien met trefwoorden ontstaat een geoptimaliseerde afbeelding die de kwaliteit ten goede komt.

Zijn er na het lezen van dit artikel nog vragen over een goed ingerichte pagina layout? Stel ze dan middels het contactformulier dat terug te vinden is op de contactpagina!

Terug naar overzicht